År 2003: 700 årsjubileum av Heliga Birgittas födelse 1303!

Heliga Birgitta skyddshelgon för Europa

1/10 1999: Påven Johannes Paulus förklarade tre heliga katolska kvinnor för Europas skyddshelgon. En av dem är det svenska helgonet Heliga Birgitta.

Därigenom, sa påven, ville han understryka kvinnans betydelse i katolska kyrkans historia. Tidigare har han utnämnt tre heliga män till skyddshelgon för Europa.

Den 79-årige påven gjorde sitt överraskande tillkännagivande i en predikan vid öppnandet av en treveckorskonferens med europeiska biskopar, som ska diskutera kyrkans roll i Europa tio år efter kommunismens fall.

En av de tre kvinnorna är Edith Stein, en tysk judinna som övergick till katolicismen och blev nunna innan hon mördades i Auschwitz 1942.

Den andra är Katarina av Siena, som bluean förut var skyddshelgon för Italien. Hon dog 1380 sedan hon övertalat påven att återvända från Avignon till Rom.

Heliga Birgitta försökte länge uppnå samma sak men misslyckades. Hon avled i Rom 1373, några år innan påven Gregorius XI beslöt att återvända från Frankrike. Birgitta helgonförklarades 1391.

 

Läs Principernas förklaring av påvarnas landsflykt